Vragen staat (emissie)vrij
Mooi nieuws: de AanZET kan op 4 april 2023 (stipt 09.00 uur) weer aangevraagd worden. Een subsidie voor ondernemers die een nieuwe, uitstootvrije vrachtauto willen aanschaffen of financial-leasen. Direct een goede aanleiding om je te verdiepen in wat er financieel nog meer mogelijk is als je een geruisloos bedrijfswagenpark voor deur wilt. Welke subsidies zijn er en hoeveel geld kun je per wagen krijgen? We bundelen de vragen die we er vaak over krijgen in dit overzichtsartikel.
Voor we in het onderwerp duiken, nog even dit. Subsidies en andere fiscale voordelen beïnvloeden voor een deel het kostenplaatje van je overstap naar een emissievrij bedrijfswagenpark. Wil je weten waarmee je nog meer rekening kunt houden? Bijvoorbeeld rondom energie en laadinfra? Lees dan hierna dit artikel uit de rubriek ‘Vragen staat (emissie)vrij’: Wat kost de overstap naar een elektrisch bedrijfswagenpark?
Laten we beginnen bij het begin. Deze regelingen staan al vast:
Nieuwe regelingen:
Sectorspecifieke regelingen:
Algemene (ondernemers)regelingen:
Het zijn er heel wat, dat is duidelijk. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) kun je per regeling precies zien hoe je ervoor in aanmerking komt en wat die jou oplevert. In dit ‘Vragen staat (emissie)vrij’-artikel beantwoorden we alvast de zeven vragen die wij hierover het vaakst krijgen.
Tot €5.000 op een lichte elektrische bedrijfswagen, tot € 131.900 op een elektrische vrachtwagen. Maar dit voordeel kun je nog verder aanvullen, bijvoorbeeld met subsidies voor de opbouw en met fiscale regelingen.
Zolang het een spiksplinternieuwe (dus ongebruikte) wagen met elektromotor is én het om een bedrijfsauto’s voor goederenvervoer gaat, maak je een goede kans.
Geen subsidie, wel een fiscaal voordeel: EIA. Met deze regeling kun je de afschrijving aftrekken plus een extra bedrag van de winst. Die aftrek is 45,5% van het investeringsbedrag.
Sommige wel, sommige niet. MIA kun je bijvoorbeeld niet combineren met EIA, maar wel met SEBA of AanZET. Al gelden voor SEBA en MIA wel verschillende voorwaarden. Om een MIA-melding te doen, moet je een definitieve overeenkomst hebben en binnen drie maanden de aanvraag indienen. SEBA en AanZet vraag je juist aan als de aanvraag nog niet definitief is. Tot slot kun je AanZET en SSEB beide aanvragen, maar je mag uiteindelijk slechts een van de twee gebruiken.
Sommige gemeentes bieden extra stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming van logistiek. Een voorbeeld is de Stimuleringssubsidie Ritbesparing Bouwlogitiek van Gemeente Rotterdam. Zoek op de website van jouw gemeente naar ‘subsidie’ om erachter te komen of er in jouw regio sprake is van extra voordelen.
Zorg dat je ruim voor de openstelling van een subsidie aan alle voorwaarden voldoet, zodat je als een van de eersten kunt indienen. Zeker als er veel gegadigden zijn, kun je het daarop winnen. Houd dus die openstellingen (en sluitingen) goed in de gaten.
Nog twee praktische tips: je hebt voor alle aanvragen eHerkenning niveau 2+ nodig, een soort DigiD. Je kunt dit gemakkelijk aanvragen via www.eherkenning.nl/nl. En wil je gebruikmaken van de SSEB-regeling, dan heb je ook een SBI-code nodig, die je op rvo.nl kunt aanvragen.
Op dit moment zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (mrb), belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en krijgen ze korting op de bijtelling.
Wil je precies weten waarop je aanspraak kunt maken? Daar kan een specialist je zeker bij helpen. En wil je alle nieuwe informatie over subsidies en interessante regelingen eenvoudig tot je nemen? Volg ons dan op LinkedIn!